Dhaka, Bangladesh | 80,000 sf | 2004

The third of a series of major projects for a global Confidential Client, a new 80,000 SF Building in Dhaka, Bangladesh, is located in the northeast sector of the city near the National Parliament House. The program includes a conference center, offices, underground parking garage, library and fitness center. The client’s commitment to bringing new technology together with local trades resulted in a building design unique for this city of over 10 million people. It is really two buildings: one that relates to the political boundaries of the site and one that relates to the strong natural features and environment.

The traditional concrete frame and masonry in fill building envelope are oriented to the street and political boundary grid. The southern property line of the building aligns to a true east-west axis and the curtainwall part of the building aligns with this grid. Because sun control is extremely important in this region, the curtainwall is protected by an aluminum sunscreen which filters and diffuses natural daylight into the building. The round atrium also brings filtered daylight to the center of the building. Additional energy-saving and sustainable building techniques were incorporated into the design of the mechanical system, lighting and energy management, the selection of building materials and site planning.